folder Κατηγορίες: Μάϊος
ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ : Αρχιτέκτων Μηχανικός και M.Sc. Αστικός Σχεδιασμός.
apantiseis.gr comment 0 Comments access_time 1 χρόνος ανάγνωσης

Πείτε μας λίγα λόγια για τη ζωή σας έως τώρα.Που μεγαλώσατε, για τις σπουδές σας και επαγγελματική σας δραστηριότητα.

Γεννήθηκα και ζω στην Καλαμαριά, με το σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά, όπου κινούμαστε καθημερινά με ποδήλατα και πεζή, αναζητώντας πάντα λύσεις στα προβλήματα του Δήμου. Κατέχω το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Έχω εμπειρία από την Ελλάδα και την Δανία στην κατασκευή και στην αρχιτεκτονική τοπίου. Ειδικεύομαι στον Αστικό Σχεδιασμό και στο Σχεδιασμό για Παιδιά. Γράφω άρθρα σε διάφορα ελληνικά και ευρωπαϊκά έντυπα, συμμετέχω σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, εκθέσεις, σε συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια ως Workshop Leader. Ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό στο Στίβο, αγαπώ τον αθλητισμό, το ποδήλατο, τη φωτογραφία και μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Δανικά.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις δημοτικές εκλογές. Είχατε ξανασχοληθεί με τα κοινά;

Ήμουν υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος και υποψήφια στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
Είναι κρίμα, σχεδόν θλιβερό όταν συνειδητοποιώ πως υπάρχουν κάποιοι που συγχέουν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη Πολιτική. Και συμβαίνει σε μορφωμένους και νέους ανθρώπους.
Το να «ξεκουνηθεί» κάποιος από τη βόλεψη της καθημερινότητας του, ή να θέλει να εκφραστεί, ακόμα και να εκφράσει αυτά που πρεσβεύει, πόσο μάλλον αυτά που γνωρίζει σε επίπεδο αστικής κλίμακας και οργάνωσης, σίγουρα δεν τον χρωματίζουν, ούτε τον τοποθετούν πολιτικά.
Όλοι ανήκουμε και κυκλοφορούμε σε εάν δήμο. Και όλοι αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα. Κάποιοι έχουν ιδέες για να βελτιώσουν το τόπο τους και κάποιοι άλλοι ακόμα ΟΡΕΞΗ να τις εκφράσουν.
Στην υποψηφιότητα του Γιάννη Δαρδαμανέλη και της Γενιάς Δημιουργίας, είδα μια μοναδική ευκαιρία η Καλαμαριά να αλλάξει ρότα και να κινηθεί επιτέλους μπροστά, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και ευημερία των κατοίκων της Καλαμαριάς.

Πείτε μας τρία από τα σημαντικότερα προβλήματα της Καλαμαριάς και πως πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

1. Αδράνεια, εγκατάλειψη και ερήμωση ελεύθερων χώρων και κτιρίων. Η παραλία της Καλαμαριάς έχει απαξιωθεί λόγω της αδιαφορίας, που έχει επιδείξει η Διοίκηση την τελευταία δεκαετία. Το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» έχει εγκαταλειφθεί και εγκλωβισθεί εδώ και πολλά χρόνια, μέσα σε ένα περίπλοκο γραφειοκρατικό πλαίσιο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησής του. Κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας, σαν το Remezzo και το πρώην-Παναγία, έχουν αφεθεί στο χρόνο χωρίς να αναζητούνται τρόποι αναβίωσης και εκμετάλλευσης. Ακόμη και όταν παρουσιάζονται προτάσεις εκμετάλλευσης από ιδιώτες, ο Δήμος βρίσκει τρόπους να τις σταματήσει και να τις βάλει στο «συρτάρι» χωρίς καμία εξήγηση και λογική. Με τον στρατηγικό σχεδιασμό που προτείνεται από την παράταξή μας, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν από μόνα τους, στοχευμένα projects, υψηλής προτεραιότητας για την σωστή αξιοποίηση και ανάδειξή τους.

2. Οι χαμένες ευκαιρίες και αδράνεια για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, όχι μόνο δεν έχουν συνεισφέρει θετικά στην ανάπτυξη του Δήμου και την ευημερία των Δημοτών, αντιθέτως τους έχουν ζημιώσει και οικονομικά, χρησιμοποιώντας πόρους από τα δημοτικά τέλη αντί για την αναζήτηση αντίστοιχης χρηματοδότησης. Τρανταχτό παράδειγμα η αγορά απορριμματοφόρων από τη διοίκηση του Δήμου από τα Δ.Τ., ενώ υπήρχε αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιδοτούσε την αγορά οχημάτων, όπως το πέτυχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την επιδοτούμενη αγορά 100! οχημάτων. Η διοίκηση του Δήμου αποδυναμώνει καθημερινά και τείνει να μηδενίσει το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου, όταν άλλοι Δήμοι, ακόμη και η Περιφέρεια, ανοίγουν γραφεία στις Βρυξέλλες, για την αναζήτηση και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων. Η παράταξή μας, από την πρώτη μέρα, θα αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, θα ενεργοποιήσει και θα στελεχώσει το γραφείο με τα κατάλληλα άτομα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα επιδοτούμενο ευρώ από τα διαθέσιμα και σίγουρα, δεν θα αφήσει να σπαταλούνται χρήματα των δημοτών σε έργα και δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και άλλους φορείς.

3. Η πόλη της Καλαμαριάς δεν είναι φιλική για περπάτημα ή κίνηση με παιδικό καρότσι, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά οι συνδημότες μας. Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η απουσία ποδηλατοδρόμων και η ανυπαρξία ευρύχωρων πεζοδρομίων μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Οι δομές προσβασιμότητας των ΑμεΑ είναι ελλιπείς και όπου υπάρχουν είναι κακοσχεδιασμένες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτεραιότητα για μένα, τη Γενιά Δημιουργίας και τον Γιάννη Δαρδαμανέλη και είναι ενταγμένα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την αστική ανάπτυξη και το περιβάλλον, που λαμβάνει υπόψη μια και μόνο παράμετρο. Τον δημότη της Καλαμαριάς και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο εάν εκλεγείτε?

Με βάση τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική, στο αστικό τοπίο αλλά και την μέχρι τώρα εμπειρία μου, σίγουρα μπορώ να προσφέρω στον σχεδιασμό για την βελτίωση του παραλιακού μετώπου, του Στρατοπέδου Κόδρα και όλων των κοινόχρηστων και πράσινων χώρων που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας. Έχω εκπονήσει μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και συμμετέχω ενεργά σε επιτροπές για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως το «Ενισχύοντας την Αστική Ανθεκτικότητα της Πόλης» για τους ποδηλατοδρόμους της Θεσσαλονίκης.
Ως μητέρα δυο μικρών παιδιών και με βάση την εμπειρία μου στο σχεδιασμό για παιδιά, θα συμβάλλω στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αλλά και στη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής και απασχόλησης των μικρών Καλαμαριωτών.

Πείτε μας με πέντε λέξεις τι είναι για εσάς η Καλαμαριά.

Ένα ακατέργαστο διαμάντι που περιμένει να ξαναγίνει κόσμημα

11 Μου αρέσει